Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό συστατικό που συνδέεται με πολλά οφέλη για τον οργανισμό, τόσο του δικού μας όσο και των κατοικίδιων μας

«Θαυματουργό φάρμακο» είναι η κουρκουμίνη για την υγεία των κατοικίδιων, καθώς -μεταξύ άλλων- θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό, προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει τον οργανισμό τους από ορισμένες ασθένειες.

Μάθετε, λοιπόν, πώς μπορεί να συμβάλει στην υγεία του σκύλου ή της γάτας σας, από την κ. Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, η οποία σας προτείνει και μια απλή συνταγή, που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της κουρκουμίνης.

«Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό συστατικό που συνδέεται με πολλά οφέλη για τον οργανισμό, τόσο του δικού μας όσο και των κατοικίδιων μας. Παράλληλα, έχει συνδεθεί με την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.

Περισσότερες από 6.000 επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία του κουρκουμά.

Η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, όπως και αντιμυκητιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Μπορεί να καταπολεμήσει – μεταξύ άλλων- ασθένειες όπως: την αρθρίτιδα, τον διαβήτη, τον καρκίνο, αλλά και παθήσεις του ήπατος, όπως και γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι όλες οι φλεγμονές δεν είναι απαραίτητα κακές για τον οργανισμό. Όταν ο σκύλος ή η γάτα εκτεθούν σε μικρόβια και βακτήρια αναπτύσσεται οξεία φλεγμονή, η οποία ανεβάζει τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα και τότε ξεκινά η θεραπευτική διαδικασία.

Όμως, τα περισσότερα προβλήματα στα ζωάκια μας τα προκαλεί η χρόνια φλεγμονή, η οποία μένει για εβδομάδες, μήνες, ή ακόμη, και για χρόνια.

Η κουρκουμίνη ως μπαχαρικό δεν απορροφάται εύκολα από τον πεπτικό σωλήνα, κι έτσι ο οργανισμός, μπορεί, να μην λάβει τα οφέλη της. Μάλιστα, εάν δεν δοθεί σωστά, ή σιγά – σιγά, όπως συμβουλεύουν οι ολιστικοί κτηνίατροι στο εξωτερικό, μπορεί και να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές.

Γι’ αυτό και προτείνεται να δοθεί σε συνδυασμό με άλλα συστατικά και να μαγειρευτεί, έτσι ώστε να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό. Μπορεί να συνδυαστεί με βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης και με πιπέρι.

Ο Dr. Michael Greger MD έχει ανακαλύψει ότι, η πιπερίνη, που είναι ένα φυτοχημικό στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης μέχρι και 2.000%.

Πώς θα φτιάξετε πάστα κουρκουμά και τι να προσέξετε

Μια απλή συνταγή που θα βοηθήσει να αναδειχτούν οι θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι η πάστα κουρκουμά.

Τι θα χρειαστείτε
● 1/2 κούπα βιολογικού κουρκουμά. Προτιμάμε βιολογικό για να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη,
● 1 με 1 ½ κούπα φιλτραρισμένο νερό,
● 1 & ½ κουτ. του γλυκού φρεσκοκομμένο βιολογικό πιπέρι,
● ¼ της κούπας βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης,

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύετε τον κουρκουμά με το νερό. Ξεκινήστε με μια κούπα νερό και προσθέστε μόνο αν χρειαστεί.

Ανακατέψτε τα υλικά για 7-10 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα.

Αν το μείγμα είναι πολύ νερουλό, τότε προσθέστε κουρκουμά και αφήστε το να βράσει για λίγα, ακόμη λεπτά.

Προσθέστε το πιπέρι και το βιολογικό λάδι καρύδας και ανακατέψτε.

Το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε σε ένα βαζάκι με καπάκι. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου δύο εβδομάδες.

Δοσολογία

  • Μικρά σκυλάκια ¼ κουτ. γλυκού την ημέρα
  • Μεσαία σκυλάκια ½ κουτ. γλυκού την ημέρα
  • Μεγάλοι σκύλοι ¾ κουτ. γλυκού την ημέρα
  • Γιγάντιοι σκύλοι 1 κουτ. γλυκού την ημέρα
  • Γάτες: ξεκινήστε με 1/8 κουτ. γλυκού.

Μπορείτε να αυξήσετε τη δοσολογία, αλλά δεν θα πρέπει να υπερβείτε τη μια κουταλιά της σούπας, στα μεγάλα σκυλιά.

Τι να προσέξετε

Αν ο σκύλος σας έχει υψηλή θερμοκρασία και αναζητά συνεχώς δροσερά μέρη, τότε μπορεί να μην κάνει να του προσφέρετε κουρκουμά, καθώς είναι ένα θερμό μπαχαρικό.

Επίσης, μπορεί να επηρεάσει τη δράση κάποιων φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη, τα διαβητικά φάρμακα και κάποιες χημειοθεραπείες.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο σκύλος ή η γάτα σας λαμβάνει κάποια αγωγή, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Καλή επιτυχία!».

Πηγές:
● https://www.dogsnaturallymagazine.com/turmeric-dogs/
● https://www.dogsnaturallymagazine.com/healingwithturmericgoldenpastefordogs/